Registrujte čtenáře rychlostí blesku

Asi už víte, že Koha a Center se dokáží celkem dobře doplňovat. Pomocí Centra můžete analyzovat návštěvy v knihovně, vést pokladnu, zpracovávat grafy nebo třeba tisknout čtenářské průkazky a přihlášky. Abychom práci knihovníkům co nejvíce zjednodušili, vymysleli jsme už před časem způsob, jak přímo propojit Kohu s Centrem. Odpadá tak otravné kopírování nebo přepisování čísel čtenářů z Kohy do Centra. Uživatelsky nejpřívětivější cestou je rozšíření menu Tisk na profilové stránce čtenáře.

Potřebná úprava nastavení Kohy není sice příliš složitá, vyžaduje však vyšší oprávnění ke správě systému, kde Koha běží. Právě proto jsme připravili návod přesně na míru každé knihovně, která Center využívá. K tomuto návodu získají automaticky přístup také všechny budoucí knihovny. Postup najdete po přihlášení do Centra vpravo nahoře kliknutím na ikonu ozubeného kolečka (Nastavení). Dále pokračujte volbou "Propojení s Kohou", která již zobrazí kompletní návod, jak rozšířit tiskové menu i jak doplnit odkaz na Centrum do hlavní nabídky Kohy.

Nastavení Centra

Zjištěné informace buď aplikujte sami nebo požádejte svého správce Kohy. Pokud vše dobře dopadne, objeví se v menu Tisk dvě nové položky: Přihláška a Průkaz. Registraci nového čtenáře tak zvládnete během chvilky včetně podpisu přihlášky a výroby čtenářského průkazu. Upravené menu Tisk bude po všech úpravách vypadat následovně:

Rozšířené menu Tisk